konS modul ≡ Andy Gracie - Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process

Projekt sestavljajo podobe, ki so jih proizvedli algoritmi strojnega učenja trenirani na stotinah post-katastrofičnih prizorov - cunamijev, hurikanov, potresov, zemeljskih plazov, letalskih nesreč, požarov in vojn. Nasičenost medijev s takšnimi podobami je povzročila določeno desenzitizacijo, hkrati pa tovrstno gradivo fetišiziramo, želimo si še več takih podob, naš pogled se ujame v past te realnosti, ki je postala neobičajna. Vsakdanjost se spreminja v transcendentno grozljivo, ko nas v konkurenčni nuji, da bi pritegnili našo pozornost, mediji bombardirajo z vedno bolj strahovitimi in nasilnimi podobami, zaradi katerih obnemimo. Eventualno to privede do psiholoških pojavov »upada sočutja« in »sočutne izčrpanosti«.
Vendar pa se v teh podobah skriva tudi lepota. Grozljivost nas resda zapelje, vendar vsebuje tudi abstraktne tone, forme in lastnosti estetike razdejanja, ki so slikarske, kinematografske in lepe. To, kar sproži naše nelagodje, je védenje, da je bilo za naše estetsko zadovoljstvo potrebno hudo trpljenje ljudi. Kako bi torej te naše nenasitne potrebe lahko zadovoljili na »etičen« način? Kako naj potešimo želje po uživanju v estetiki katastrof, ne da bi se nam bilo treba ozirati na ceno človeških življenj? Ali estetiko lahko ločimo od človeškosti? Če podobe katastrofalnih dogodkov generiramo tako, da jim je senzacionalističnost odvzeta že ob samem nastanku, prispemo do izpolnjujočega momenta estetike brez krivde.
O AVTORJU
Andy Gracie deluje na presečišč umetnosti in znanosti in v različnih disciplinah, vključno z instalacijo, robotiko, zvokom, video in biološkimi praksami. Za njegovo umetniško prakso je značilno poglobljeno ukvarjanje s postopki, znanstvenimi metodologijami in naravo eksperimenta.
URNIK
* Zaradi trenutne epidemiološke slike uradna otvoritev razstave ODPADE.
* Razstava bo na ogled od 20.1.2022 do 11.3.2022.
* Voden ogled in artist talk v živo bo potekal v Xcentru 10.2.2022 ob 19h.
* Razstava je na ogled vsak delovnik od 20. januarja do 11. marca 2022 med 9.00 in 20.00.
PRODUKCIJA
Umetnik: Andy Gracie
Umetniško delo: Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process, 2021
Produkcija umetniškega dela: Zavod Projekt Atol
Produkcija razstave v Xcentru (Nova gorica, SI) je del projekta konS.
konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
POVEZAVE:
Spletna stran umetnika: https://www.hostprods.net
IG umetnika: @hostprods
FB umetnika: https://www.facebook.com/andy.gracie.9
Zavod Projekt Atol: http://projekt-atol.si
Zavod Projekt Atol IG: @projektatol
Zavod Projekt Atol FB: https://www.facebook.com/ProjektAtol
konS spletna stran: https://kons-platforma.org/
konS website: https://kons-platforma.org/en/
konS FB: https://www.facebook.com/kons.platform
konS IG: https://www.instagram.com/kons_platform/
razstava
Datum in ura
20. januar
18:00

Dogodek je zaključen.