Zlata lubenica: Razširjena avtentičnost

Xcenter predstavlja združeno razstavo likovnih del, ki so bile objavljene na natečaju za mlade hrvaške avtorje in spremljevalne razstave Zlata lubenica 5.0 ter mednarodne delavnice razširjene avtentičnosti, ki je potekala v okviru 23. Media Mediterranea Festivala v Puli na Hrvaškem. Odprtje razstave bo 5. novembra 2021 ob 18. uri, razstava pa ostaja odprta do 12. novembra 2021.
Video/performansi in avdiovizualne instalacije so bili za to priložnost izbrani v procesu sodelovanja med partnerji društva Metamedij iz Pule, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici in ekipo Xcenter.
Tema letošnjega festivala Media Mediterranea je bila razširjena avtentičnost, ki je odprla prostor za problematizacijo meja realnega in legitimnega v odnosu do vnaprej postavljenega, organiziranega in dogovorjenega. Nekatera vprašanja, ki se še vedno pojavljajo skozi izbrana dela, se nanašajo na dileme svobode, nadzora in avtocenzure, pri čemer je še posebej pomembno vprašanje filma kot medija za razpravo o resnici obstoja. Posledice komunikacije in spremembe v načinu, kodu in kanalih dela, ki trpijo zaradi karantene, se navezujejo na izbrane trenutke aktualnega globalnega dogajanja s preučevanjem širine in možnih konceptov umetnosti, kar vključuje predstaviti nekaj običajnega in vsakdanjega na poseben način.
Raziskuje tudi vprašanja utopije/distopije – različnih možnih scenarijev prihodnje družbe in novih življenjskih okvirov, ki se lahko pojavijo v post človeški dobi, kjer se preučujejo tudi meje tehnoloških inovacij in prepričanj. Posledično se pojavljajo celo nove alternative trenutnemu obredu žalovanja prek tehnologije v oblaku in spreminjanja človeške identitete znotraj takšne družbe.
Razstava
Datum in ura
5. november
18:00

Dogodek je zaključen.