Dogodek Projekta FARO

Projekt FARO - Disonantna dediščina v evropskih mestih

 

Projekt združuje partnerje iz več evropskih mest, katerih skupni imenovalec je prisotnost t. i. disonantne dediščine - na tak ali drugačen način problematične dediščine preteklosti. Obravnava te dediščine na način, da postane uporabna za demokratični in trajnostni razvoj skupnosti, marsikje predstavlja velik izziv. Cilj projekta FARO je spodbuditi nove pristope k vrednotenju te dediščine, temelječe na "aktivnem vključevanju lokalnih prebivalcev v oblikovanje pripovedi o njihovi disonantni dediščini". V projektu, poleg Nove Gorice, sodelujejo predstavniki iz mest Dimitrovgrad (Bolgarija), Carbonia (Italja), Stei (Romunija), Lousada (Portugalska), Piotrkow Trybunaski (Poljska), Skhoder (Albanija) ter predstavniki organizacije ATRIUM iz Forlija v Italiji. Vsa ta mesta imajo, kljub različnim okoliščinam, skupno zgodbo povezano z zgodovinskimi dogodki v Evropi v 1. polovici 20. stoletja.  

 

Nova Gorica bo 25. in 26. januarja 2023 gostila sedmi 2-dnevni mednarodni dogodek projekta FARO. Na dogodku bodo predstavljeni delci »disonantnih zgodb« sodelujočih mest, izmenjane izkušnje ter s strani lokalnih in tujih predstavnikov podana izhodišča za boljše vrednotenje in zaščito dediščine 20. stoletja. Poseben poudarek bo na kulturni dediščini Nove Gorice iz obdobja po II. svetovni vojni ter njenemu pomenu za razvoj. Posebno težo tej dediščini daje tudi program Evropske prestolnice kulture leta 2025.   

 

Dogodek se bo v sredo 25. 1. 2023 odvijal v Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica (registracija udeležencev med 9.00 in 9.30 uro) in v četrtek 26. 1. 2022 v prostorih Xcentra v Novi Gorici (začetek ob 9.00).

Podrobnejši program bo objavljen v januarju 2023.  

 

 

Podrobnosti o projektu

Projekt FARO je financiran iz programa Evropa za državljane Evropske unije

Trajanje projekta: marec 2020 – februar 2023

strokovno srečanje
Datum in ura
26. januar
09:00 - 11:00