konS modul ≡ Nova Gorica: Špela Petrič: Institut za neopazne jezike: Branje ustnic

konS modul Nova Gorica

Špela Petrič: Institut za neopazne jezike: Branje ustnic

 

Otvoritev razstave: 15. marec 2023, ob 18h 
Na ogled od: 16. 3. – 30. 4.2023

 

Revija Science (2021–39) je pred kratkim objavila članek, v katerem so znanstveniki prvič opisali pomensko smiselno izmenjavo med fikusom in človekom, ki bi ji po širši definiciji lahko rekli pogovor. Lucidno zastavljen poskus je zahteval izjemno potrpljenje in popolno predanost na obeh straneh – tako fikus kot človek sta se morala priučiti skupnega znakovja tekom 18 let trajajočega poskusa. Za začetek je raziskovalka lingvistike in poliglotka Mi Yu z mladim fikusom (ficus benjamina) vzpostavila osnovni znakovni set komunikacije. Kot vse rastline tudi fikusi natančno nadzorujejo količino vode, ki jo posrkajo preko korenin, in sicer s tem, da odpirajo in zapirajo listne reže. Na vsakem listu fikusa se tako nahaja tisoče ‘ust’, strokovno stomat. Mi Yu se je vprašala, ali bi lahko listne reže brala na podoben način kot gluhi razumejo govor s pomočjo branja z ustnic.

 

 

Preko poskusa povratnega Pavlovega pogojevanja sta se Mi Yu in fikus v prvih štirih letih naučila osnovnih znakov za ‘več’, ‘manj’ in ‘prenehaj’. Glede na odprtost podlistnih ust mu je Mi Yu dovajala več ali manj svetlobe. Če je zaradi prehitre spremembe vse liste odvrgel, kot to fikusi pogosto počno, so se novi listi znakovja spomnili. V naslednjih desetih letih sta kodo svetlobe na eni strani in listnih rež na drugi izpopolnila do mere, da je prišlo do prvega znanstveno zabeleženega rastlinsko-človeškega pogovora.

 

 

Razstava v Xcentru je del razstavnega programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema, ki poteka v okviru projekta konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

 

 

Programiranje in integracija senzorjev: Bart Peeters

 

Programiranje računalniškega vida: Klara Nosan, Tim Oblak

 

 

Strokovno svetovanje: Luka Šajn, Žiga Emeršič, Miha Turšič

 

Interpretiranje: Bojan Mord

 

Tehnična in strokovna podpora postavitve v Xcentru: Simon Gmajner, Jure Sajovic

 

Zahvale: Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, Waag

 

Produkcija: Zavod Kersnikova – Galerija Kapelica v okviru projekta EU AILab

 

Izvedbo dela so podprli: EU – Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana

 

Razstavo v Xcentru sta podprla: EU – Evropski sklad za regionalni razvoj, Ministrstvo za kulturo RS

 

Avtor fotografije: Miha Fras

Razstava
Datum in ura
15. marec
18:00 - 12:00