Poskusi z jezikom! Festival Goric in govoric

 

Večna vroča tema našega obmejnega prostora so zagotovo jeziki, ki prepletajo dediščino, običaje, navade in navsezadnje kulturo vsakega od nas. Xcenter, center kreativnih praks, gosti ljudi iz vsega sveta in je tudi stičišče različnih jezikov in kulturnih praks. Zaradi tega smo v luči evropske dimenzije ustvarili Poskusi z jezikom! Festival Goric in govoric.

 

Letošnja edicija festivala se osredotoča na učenje slovenskega jezika ter poklic tolmača, predstavi pomen večjezičnosti v zgodnjem otroštvu in nagovori tudi najmlajše s trijezično delavnico - pravljico.

Program festivala:

 

16:30 – 19:00 Delavnica: Poklic prihodnosti - postani tolmač

Na delavnici bo predstavljeno delo konferenčnega tolmača, ki je zelo iskan poklic, in se bodo udeleženci lahko preizkusili v različnih tehnikah tolmačenja ter dobili vrsto praktičnih nasvetov, kako obvladati različne "situacije" oziroma kako izboljšati svoje znanje tujega jezika, pravilno uporabljati svoj glas in postati bolj prepričljivi tudi v vsakdanjem življenju, v šoli in v pogajanjih.

Pogovorili se bomo tudi o vlogi umetne inteligence oziroma ali bo umetna inteligenca lahko nadomestila tolmača, če že tako dobro nadomešča prevajalce.

Ciljna publika so srednješolci, maturanti in zanimivo, verjetno dijaki umetniške gimnazije, ker je tolmačenje, za razliko od prevajanja, izrecno igralski in ne toliko jezikoslovni poklic. Poleg tega so dobrodošli vsi, ki so večjezični in z lahkoto prehajajo med različnimi jeziki. Delavnico vodi Peter Szabo.

 

 

18:30 – 19:00 Večjezična delavnica za otroke z doživljajsko pedagogiko. Zazibajmo se v sanje.

Pravljica in igre v slovenskem, italijanskem in agleškem jeziku.

Za otroke 5-8 let, poteka v Rusjanovem krilu.

 

 

19:00 – 20:30 Predstavitev Centra za kognitivne znanosti jezika na Univerzi v Novi Gorici: E-platforma za jezikovno testiranje in svetovanje (SlovSTvo)

Vprašanja o jeziku imamo vsi. Verjetno se prav vsem tovrstna vprašanja pogosto zdijo zapletena in zato morda ne vemo, kje bi začeli iskati odgovore. Pri tem vam lahko pomaga jezikovnosvetovalna služba spletne platfome 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗦𝗧𝘃𝗼. Gre za brezplačno in anonimno storitev, namenjeno vsem, ki želijo izvedeti več o slovenskem jeziku, njegovi slovnici, sinhroni in diahroni rabi jezika, kognitivnih temeljih znanja slovenščine kot prvega in drugega jezika ter o rabi slovenščine v Sloveniji in po svetu.

 

Na platformi SlovSTvo najdete tudi e-gradiva za testiranje jezikovne zmožnosti v slovenskem jeziku, ki omogočajo preverjanje znanja različnih delov slovnice, predvsem leksikalnega, morfološkega in skladenjskega rezumevanja. Zbirka C-testov, pripravljena iz avtentičnih umetnostnih in neumetnostnih besedil,  je prilagojena različnim okoljem, starosti, stopnji znanja jezika in ciljnim skupinam uporabnikov.

 

SlovSTtvo bodo predstavili raziskovalci in raziskovalke Centra za kognitivne znanosti jezika na Univerzi v Novi Gorici, kjer je platforma nastala v okviru projekta »Ustvarjanje in vzdrževanje e-platforme za jezikovno testiranje in svetovanje na Univerzi v Novi Gorici«, projekt pa je iz sredstev državnega proračuna financiralo Ministrstvo za kulturo.

 

20:30 Glasbeni zaključek: album IMAGINARY:HOSPITALITY::ATITHI:DEVA

Besedno jezikovni sklop festivala bomo zaokrožili s poslušanjem avtorske glasbe Abirala Khadke (Joondroid) in pETRA Purga (UNG FH/AU) nastale v okviru EPK projekta PostMobilnost. Album nagovarja prehajanje meja, kolektivno pozornost in soočanje z drugačnostjo v luči globalizacije, migracij, begunstva.

 

Snuje in povezuje vodja Xcentra dr. Mojca Stubelj Ars.

Po zaključku festivala Poskusi z jezikom! Festival Goric in govoric je za vse udeležence planirana večjezična mini zakuska. Dobrodošli! Benvenutti! Welcome!

Predstavitev
Datum in ura
23. november
16:30